Om oss

Danskollektivet Ronny består av en grupp dansare, pedagoger och koreografer med bas i Norrköping. Vi är dansnördar som främst uttrycker oss via modern och nutida dans. Vi tycker att dans är för alla och har därför verksamhet för både äldre och yngre (och alla däremellan). Vi arbetar med utforskande av dans och rörelse i relation till plats, pedagogik och dans som konstform. Målsättningen för verksamheten är att kunna gå in i ett djupare arbete för att utveckla dansverk och produktioner, metoder, workshops och idéer som är värdefulla ur ett konstnärligt, samhälleligt och pedagogiskt vis. Vi gör scenproduktioner, performance/installationer i offentlig miljö, håller workshops och föreläsningar.

Maria Hultgren

Maria är född och uppvuxen i Linköping, hon är utbildad på Balettakademien i Göteborg där hon tog examen 2015. Samma år medverkade hon i Nudans på Göteborgsoperan med dåvarande koreografen Astrid Boons. Maria har dansat i koreografier av bland annat Camilla Ekelöf och Torbjörn Stenberg, hon har även arbetat som dansare på P3-guld galan och Lotta på Liseberg. År 2015 tog hon emot region Östergötlands kulturstipendium.

Sophia Örnell

Sophia är danspedagog, koreograf och dansare. Hon är utbildad på bland annat DOCH (Dans- och Cirkushögskolan), Linköpings Universitet, Laban Contemporary Dance School och Kulturama. Som pedagog har Sophia sedan 2006 undervisat på danslinjen på Lunnevads Folkhögskola men har också många års erfarenhet inom gymnasieskola, kulturskola och studieförbund. Som koreograf startade hon semi-professionella dansgruppen Undoo Dance Company år 2001 där hon satte upp en rad produktioner fram till 2009 då hon var med och startade upp Impro.nu som idag är Danskollektivet Ronny.

Jessica Rezko

Jessica är utbildad vid Balettakademien (i Göteborg), D.O.CH (i Stockholm samt vid Linköpings Universitet). Hon har många års erfarenhet som dansare, koreograf och danslärare och har undervisat i en rad olika typer av verksamheter. Just nu arbetar Jessica på Arenaskolan i Linköping som är en högstadieskola med dansprofil samt på Kulturskolan i Motala. Hon är även aktuell som dansare i föreställningen Dansbingo. 2013-2015 drev Jessica tillsammans med Tromäki Dance Company projektet Ett Drömsommarjobb i Dans i Östergötland. Hon har även varit anlitad för olika Skapande-skola-projekt genom åren.

Jennifer Wärn Björk

Jennifer är född och uppvuxen i Norrköping och tog examen från Balettakademiens treåriga dansutbildning i Göteborg våren 2015. Under åren på Balettakadmien dansade hon i verk koreograferat av Israel Aloni och Camilla Ekelöf m.fl. Tillbaka i hemstaden har hon undervisat barn och ungdomar i både jazz och modern dans, även koreograferat och framträtt ett soloverk på ett lokalt konstgalleri. Just nu studerar Jennifer på Linköpings medicinska universitet där hon utbildar sig till fysioterapeut.

Liv Aira

Liv Aira är utbildad vid Institute of the Arts Barcelona med en kandidat i dans och master i dans och koreografi samt ett års fysioterapeut studier vid Linköpings Hälsouniversitet. Hon kommer ifrån Jokkmokk men bott och dansat i Linköping en stor del av sitt liv. Liv reflekterar och inspireras ofta av sitt lulesamiska ursprung och kultur i sin konst. Hon är just nu aktiv som frilansare genom sitt egna kompani ”Invisible People Contemporary Dance Company” med dansstycken till live jojk där hon samarbetar med artister som den Grammisnominerade Sara Ajnnak, Elin Teilus, Johan Sara Jr m.fl. 2019 blev hon en del av det samiska danskompaniet ”Dansrajden” av Ola Stinnerbom. Parallellt med dansaryrket undervisar och koreograferar Liv för ett flertal skolor och event runt Europa som Institute of The Art Barcelona, Lunnevad Folkhögskola, Justine Garner Dance School, Linköpings Balettförening, Pure gym England, World Dance Movement Spanien och Italien samt projektledare till Folkuniversitetets dansföreställningar.