Projekt

LUNA

Luna, måne. Kraften som vi kvinnor bär. Vem är du i din identitet som kvinna? Och vem bestämmer det? Vi vill genom detta projekt hitta vägar att lyfta kvinnan. Ge plats för kvinnans röst. Luna, månens cykel, kvinnans cykel. Hur påverkar detta oss. Gör våra gemensamma nämnare oss starkare tillsammans?

2021 är det hundra år sedan det första riksdagsvalet där både kvinnor och män fick rösta och vi tog ett stort steg i riktningen mot ett jämställt samhälle. Enligt Europeiska jämställdhetsinstitutet är Sverige 2019 bäst i EU på jämställdhet och Sverige är faktiskt ett av de mest jämställda länderna världen. Ändå finns det mycket kvar att göra för att kvinnor och män ska ha samma friheter och rättigheter att forma sina liv, att vara med i samhället lika mycket och för att kvinnor inte ska bli diskriminerade. 2021, hundra år sedan kvinnorna fick rösträtt vill vi i Danskollektivet Ronny hylla och uppmärksamma kvinnan i projektet Luna.

Vi letar just nu efter kvinnliga dansare, fotograf, cirkusartist, konstnär m.fl.

Har du hört?

Under våren och sommaren 2021 har vi arbetat fram produktionen Har du Hört? Med stöd av Linköpings kommun.
 
Efter denna skapande process har ni nu chansen att uppleva Stora torget i Linköping på ett helt nytt sätt! Du kommer att få höra hemligheterna om vad som egentligen hände på torget! Är det verkligen sant? Eller är det bara skvaller?
 
Följ med på en skvallrande danspromenad runt torget där Thomas Häggström (Teater Imba) bjuder på sanningar, osanningar och anekdoter om torgets historia emellan de speciellt framtagna koreografierna som framförs av Danskollektivet Ronny och Folke Dansteater.
 
Varmt välkommen till Stora Torget som du aldrig sett det förut!
Begränsat antal platser! 
 
Ett samarbete mellan Danskollektivet Ronny, Folke Dansteater och Thomas Häggström i Teater Imba.
 
Med stöd av Linköpings kommun och samarbete med Din sko i Linköping. 

Carpa

Om du bara hade en enda dag att leva – vad skulle du göra då?

En poetisk dansföreställning om att ta vara på tiden. Med röster från nu, och längesen om vad som egentligen spelar någon roll här i livet…

Denna föreställning är under produktion genom residens i bland annat dansens hus i Linköping. Målgruppen är mellan och högstadieelever. Vi tar redan nu emot bokningar och ser fram emot att möta alla filosofiska barn och ungdomar där ute.

Vi har ett inlett samarbete med kulturhuset Agora i Linköpings kommun där vi har haft workshops för ungdomar i dans och poesi under maj månad 2020 som var mycket uppskattat. I sommar kommer man dessutom kunna besöka Norrköpings konstmuseum där ni har möjlighet att skapa en del av vår rekvisita till den färdiga föreställningen: En trollslända, som kommer medverka i scenutrymmet. 
Se info om denna Workshop på: https://www.norrkopingskonstmuseum.se/program/workshop/

Foto av: Jesper Moldvik
Medverkande: Jessica Rezco, Matilda Larsson samt musik av Gustaf Nygren. 

I samarbete med Kulturhuset Agora, Norrköpings konstmuseum samt dansens hus i Linköping.

Med stöd av Linköpings Kommun, Norrköpings Kommun, Region Östergötland och Sparbanksstiftelsen Alfa/Swedbank. 

      

Gidágiesse – vårsommar

En dansfilm skapad i Sápmi.
En film om den viktiga årstiden vårsommar,
om vad den betyder för samerna.

Gidágiesse, vilket betyder vårsommar på lulesamiska, är ett dansfilmsprojekt som har som syfte att lyfta samisk kultur och  samhälle genom film/screendance. Tematiken för filmen kommer vara årstiden vårsommar vilket är den tiden då både kalvarna föds och växer, en mycket viktig del av renskötaråret.

Allt detta kommer gestaltas i dans, rörelse, jojk, nyskriven musik samt kostym i lulesamiskt område, kring Jokkmokk.

Medverkande: Jessica Rezco, Elin Teilus, Gustaf Nygren, Rickard Åström, Sami Maldonado 

Med stöd av Kulturrådet

Vem är Ronny?

Alla har vi någon gång fått ett namn, oavsett var vi kommer ifrån och vilka vi är. Föreställningen Vem är Ronny? funderar på just detta med namn. Hur heter du ditt namn?

Vem är Ronny? befinner sig i ett gränsland mellan föreställning och workshop, där publiken får genomföra korta dansfraser med dansarna under föreställningens gång. Dansarna rör sig obehindrat mellan publik och scenrum, avslutningsvis bjuds publiken upp bland ljusslingor och färgbollar på scenen. Föreställningen är varm, fartfylld, konkret i sitt tema men abstrakt i sin form.

Trailer Vem är Ronny?

Vem är Ronny – Utbudsblad

Dansbingo

Dansbingo är en modern dansföreställning om åldrande, relationer och vardag. Vi blandar humor och allvar med BINGOSPEL!

Föreställningen Dansbingo bottnar i en nyfikenhet om hur livet kan vara för äldre människor i Sverige. Hur ser vardagen ut? Vad har man för intressen? Vad gillar man för musik? Det här är en föreställning för dig som är intresserade av dina medmänniskor, historia och förstås dans.

Föreställningen har tagit form utifrån samtal med referensgrupper i åldrarna 75-93 år. Vi har pratat om livet förr och nu: intressen, samhället, relationer, musik och kultur. Dansbingo är en föreställning som ger inblick i ett Sverige från förr och hur det kan vara som äldre i Sverige idag. Med mjuk, flödande och energisk dans berättas om vardag, ensamhet, gemenskap och minnen. Under föreställningen kan publiken spela BINGO! Bingospelet är integrerat i föreställningen och pris utlovas till den som får bingo.

Trailer Dansbingo

Dansbingo Workshop

Dansbingo Scen Utbudsblad pdf

Dansbingo skola Utbudsblad

Dance Dance Dance En pop up- föreställning

Dance Dance Dance är en föreställning redo att dyka upp i princip var som helst och är som en kameleont och anpassar sig efter platsen. Vi satsar alltid på, som titeln antyder, att publiken ska känna att det är dans man tittar på genom flöde och energi.

Verket visades första gången i industrilandskapet i Norrköping under Kulturnatten 2011. Den uppfördes senare även utanför Dansens hus i Linköping, Konsthallen i Sandviken samt runt en parkbänk i Uppsala. 2017 genomförde vi en variant i Hörsalsparken i Norrköping under Gatuteaterfestivalen samt på Kulturfläcken i Linköping.

Dance Dance Dance tar mellan 5 – 20 minuter samt består av 2–4 dansare allt beroende på önskemål och plats. Vi försöker anamma vad som är unikt med platsen där vi dansar, både utifrån hur den fysiskt och praktiskt ser ut, vad den normalt sätt används för men också dess historia. Den kan dansas inomhus liksom utomhus och passar som del av festivaler, invigningar, konferenser och evenemang.